- Овесени ядки или други домашно сварени зърнени храни (лимец, просо, овес и др.)
- 1 ч.л. арония на пердушини или бъзак
- 1/2 банан
- 10 бадема смляни
- 1 бисквитка
- Ядково мляко или кисело мляко
- Мед (по желание)
Овесените ядки и аронията се накисват за около 5 мин в млякото. След това се добавят нарязаният на ситно банан, смлените бадеми и натрошената бисквитка. Всичко се разбърква и похапва.
Сусамено барче със сушени плодове бъзак, годжи бери и арония
- 1 1/2 чаша сурови орехи
- 1 чаша суров небелен сусам
- 1/2 чаша плодове арония на пердушини
- 5-10 сушени плодчета бъзак
- 1/3 чаша сушени плодове годжи бери
- 7-8 белени пресни фурми
- 3 с. л. кокосова мазнина
- 1/2 чаша кокосови стърготини
Орехите и сусама се смилат до получаване на лепкава паста (можете да смелите с кафемелачка или блендер). След това пасирайте и плодове арония, бъзак и годжи бери в блендер. Добавете фурмите, леко разтопената на водна баня кокосова мазнина и кокосовите стърготини. Разбъркайте добре всички съставки до получаване на гладка смес. Изсипете сместа в тава с хартия за печене с около 20 х 25 см дебелина. Поставете в хладилник за около 1 час да стегне. Нарежете и се насладете!
Домашна лимонада с арония и бъзак – освежаващо и вкусно!
- пресен лимонов сок (от 1-2 лимона)
- 1 ч.л. арония на пердушини
- 4-5 плодчета бъзак
- настъргани лимонени корички
- листенца мента
- кубчета лед
- филтрирана вода (количество по желание)
- мед (по желание)
Всички продукти се смесват, разбъркват и пият за освежаване :).
Рецепта д-р Евелина Иванова, к-т “Активни и Здрави” гр. Бургас
БЪЛГАРСКИ БЪЗАК можете да си закупите директно от тук ПОРЪЧАЙ