Можете ли да познаете кой зеленчук е първенец по съдържание на витамин С? А кой съдържа най-много вода? Знаете ли кои плодове са най-сладки? И има ли витамини, които нито един плод или зеленчук не съдържа? Отговорите на всички тези въпроси ще намерите в публикуваното тук изследване, а след това ще ви покажем и няколко шарени идеи за поднасяне на плодове и зеленчуци за деца.
Изследването е направено от Здравния департамент към правителството на Великобритания и е едно най-пълните и актуални правени през последните години. Посочените стойности могат да варират разбира се, тъй като тук става въпрос за натурални продукти, чиито качество и производство зависят от много фактори като околна среда, почва, метереологични условия, начин на отглеждане, сортово разнообразие и много други.
И така, нека видим защо е толкова важно каква храна приемаме и какви витамини, минерали и други нутриенти съдържат различните плодове и зеленчуци. Изследвани са основните макро-и микроелементи в най-често консумираните растителни храни.
Най-много енергия дават плодовете и зеленчуците, които съдържат най-високо количество въглехидрати, скорбяла и захари, като картофи (19,6% въглехидрати, 18,7% скорбяла), банани (20,3% въглехидрати, 18,1% захари) и грозде (17% захари). Ако искате да си набавите повече биотин (витамин В7) наблегнете на бананите и пъпешите, а една вкусна порция ягоди ще ви набави дневния минимум от фолиева киселина (витамин В9). Най-много витамин С от изследваните плодове съдържат портокалите и ягодите.
Описание на 100 g |
БАНАНИ, сурови | ЯБЪЛКИ, сурови | КРУШИ, сурови | ГРОЗДЕ, сурово | ЯГОДИ, сурови | ПОРТОКАЛИ, сурови | ПЪПЕШ, суров |
Вода g/100g | 75.0 | 86.2 | 85.2 | 81.1 | 91.6 | 87.0 | 91.0 |
Протеин g/100g | 1.2 | 0.6 | 0.3 | 0.6 | 0.6 | 0.8 | 0.5 |
Мазнини g/100g | 0.1 | 0.5 | 0.1 | 0.1 | 0.5 | 0.2 | 0.1 |
Въглехидрати g/100g | 20.3 | 11.6+ | 10.9+ | 17.0+ | 6.1+ | 8.2+ | 6.8+ |
Енергия (kcal)/100g | 81 | 51 | 43 | 67 | 30 | 36 | 29 |
Енергия (kJ)/100g | 348 | 215 | 182 | 286 | 126 | 152 | 122 |
Фибри AOAC g/100g | 1.4 | 1.2 | 2.7 | 1.3 | 3.8 | 1.2 | 0.7 |
Скорбяла g/100g | 2.2 | N/A | N/A | N/A | N/A | N/A | N/A |
Захари общо g/100g | 18.1 | 11.6 | 10.9 | 17.0 | 6.1 | 8.2 | 6.8 |
Витамин A µg/100g* | 4 | 2 | 2 | 2 | <4 | 9 | 1 |
Витамин B1 mg/100g | 0.15 | 0.04 | 0.03 | 0.09 | 0.02 | 0.22 | 0.07 |
Витамин B2 mg/100g | 0.04 | 0.04 | 0.04 | 0.01 | 0.02 | 0.03 | 0.01 |
Витамин B3 mg/100g | 0.7 | 0.1 | 0.2 | 0.2 | 0.6 | 0.5 | 0.4 |
Витамин B5 mg/100g | 0.35 | 0.10 | 0.08 | 0.12 | 0.37 | 0.27 | 0.24 |
Витамин B6 mg/100g | 0.31 | 0.07 | 0.04 | 0.04 | 0.03 | 0.05 | 0.07 |
Витамин B7 µg/100g | 2.5 | 1.1 | 0.3 | 0.2 | 1.2 | 1.0 | 2.6 |
Витамин B9 µg/100g | 14 | <5 | 6 | 6 | 61 | 33 | 13 |
Витамин B12 mg/100g | N/A | N/A | N/A | N/A | N/A | N/A | N/A |
Витамин C mg/100g | 9 | 6 | 3 | 3 | 57 | 52 | 8.0 |
Витамин D µg/100g | N/A | N/A | N/A | N/A | N/A | N/A | N/A |
Витамин E mg/100g | 0.16 | 0.09 | 0.12 | 0.20 | 0.39 | 0.35 | 0.07 |
Натрий mg/100g | <0.5 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 11 |
Калий mg/100g | 330 | 100 | 105 | 213 | 170 | 122 | 180 |
Калций mg/100g | 6 | 5 | 7 | 11 | 17 | 24 | 6 |
Магнезий mg/100g | 27 | 4 | 5 | 7 | 12 | 8 | 6 |
Фосфор mg/100g | 23 | 8 | 9 | 18 | 26 | 16 | 6 |
Желязо mg/100g | 0.27 | 0.09 | 0.14 | 0.24 | 0.25 | 0.11 | 0.18 |
Мед mg/100g | 0.10 | 0.03 | 0.05 | 0.10 | 0.03 | 0.03 | 0.02 |
Цинк mg/100g | 0.18 | <0.06 | 0.09 | <0.06 | 0.11 | <0.06 | 0.10 |
Йод mg/100g | 3 | 4 | 1 | N/A | 1 | 1 | <0.7 |
Манган mg/100g | 0.36 | 0.04 | 0.05 | 0.06 | 0.31 | 0.02 | 0.02 |
Селен µg/100g | <0.5 | <0.5 | <0.5 | <0.5 | <0.5 | <0.5 | <0.5 |
Може би за мнозина учудващо, но морковите съдържат най-висок процент захари в сравнение с останалите зеленуци, а именно 7,2%! Но пък сме сигурни, че няма да ви изненадаме като кажем, че морковите са абсолютни рекордьори по съдържание на витамин А с цели 1961 µg/100g (официалните препоръчително дневни стойности са между 225-1500 µg RE). Витамин А помага както на зрението, така и на това да имаме здрава и сияйна кожа.
Нито един плод или зеленчук НЕ съдържа витамин D, както и нито един от представените растителни източници НЕ съдържа витамин В12. Последното е особено важно да се отчете от вегани, вегетарианци и хора предпочели други разновидности на plant-based diet, защото витамин В12 играе особено решаваща роля за нервната система и кръвотворните органи и e важна информираността и взимането на адекватни мерки за набавянето му.
Описание на 100 g |
КАРТОФИ, сурови | МОРКОВИ, сурови | ЛУК, суров | БРОКОЛИ, сурови | КАРФИОЛ, суров | ЗЕЛЕ, бяло,сурово | ГЪБИ, задушени |
Вода g/100g | 78.1 | 89.0 | 89.1 | 88.2 | 91.1 | 90.1 | 93.1 |
Протеин g/100g | 1.9 | 0.5 | 1.0 | 4.3 | 2.5 | 1.2 | 1.4# |
Мазнини g/100g | 0.1 | 0.4 | 0.1 | 0.6 | 0.4 | 0.1 | 0.3 |
Въглехидрати g/100g | 19.6 | 7.7 | 8.0+ | 3.2 | 4.4 | 4.8 | 0.1 |
Енергия (kcal)/100g | 82 | 34 | 35 | 34 | 30 | 24 | 9 |
Енергия (kJ)/100g | 349 | 146 | 150 | 146 | 128 | 101 | 37 |
Фибри AOAC g/100g | 2.0 | 3.9 | 2.2 | 4.0 | 1.8 | 3.0 | 2.6 |
Скорбяла g/100g | 18.7 | 0.1 | N/A | 0.6 | 0.2 | <0.1 | 0.1 |
Захари общо g/100g | 0.9 | 7.2 | 6.2 | 1.9 | 2.9 | 4.8 | <0.1 |
Витамин A µg/100g* | <4 | 1961 | N/A | 97 | <4 | <4 | N/A |
Витамин B1 mg/100g | 0.20 | 0.13 | 0.11 | 0.15 | 0.06 | 0.23 | 0.09 |
Витамин B2 mg/100g | 0.01 | 0.01 | 0.02 | 0.12 | 0.09 | 0.02 | 0.26 |
Витамин B3 mg/100g | 0.3 | 0.2 | 0.3 | 0.8 | 0.6 | 0.3 | 1.8 |
Витамин B5 mg/100g | 0.44 | 0.27 | 0.04 | 0.61 | 1.04 | 0.21 | 1.29 |
Витамин B6 mg/100g | 0.14 | 0.06 | 0.10 | 0.13 | 0.14 | 0.12 | 0.06 |
Витамин B7 µg/100g | 0.3 | 0.3 | 1.0 | 4.1 | 1.7 | 0.1 | 10.9 |
Витамин B9 µg/100g | 13 | 8 | 11 | 95 | 55 | 84 | 15 |
Витамин B12 mg/100g | N/A | N/A | N/A | N/A | N/A | N/A | N/A |
Витамин C mg/100g | 14 | 2 | 3 | 79 | 56 | 47 | <0.5 |
Витамин D µg/100g | N/A | N/A | N/A | N/A | N/A | N/A | N/A |
Витамин E mg/100g | 0.01 | 0.09 | 0.29 | 1.72 | 0.09 | 0.05 | N/A |
Натрий mg/100g | 2 | 27 | 3 | 9 | 7 | 7 | 3 |
Калий mg/100g | 443 | 178 | 138 | 397 | 252 | 227 | 216 |
Калций mg/100g | 7 | 26 | 30 | 48 | 17 | 56 | 3 |
Магнезий mg/100g | 21 | 7 | 8 | 22 | 12 | 12 | 8 |
Фосфор mg/100g | 34 | 16 | 23 | 81 | 37 | 26 | 75 |
Желязо mg/100g | 0.32 | 0.23 | 0.30 | 1.06 | 0.42 | 0.39 | 0.32 |
Мед mg/100g | 0.06 | 0.03 | 0.04 | 0.08 | 0.03 | 0.03 | 0.35 |
Цинк mg/100g | 0.28 | 0.11 | 0.14 | 0.70 | 0.29 | 0.16 | 0.92 |
Йод mg/100g | 1 | <0.7 | 2 | 2 | N/A | 2 | N/A |
Манган mg/100g | 0.14 | 0.07 | 0.10 | 0.28 | 0.13 | 0.12 | 0.05 |
Селен µg/100g | <0.5 | <0.5 | <0.5 | 1 | 1 | 1 | 16 |
Краставицата е абсолютен рекордьор по съдържание на вода с над 95% от теглото си. Най-богати на протеини са зеленолистните зеленчуци и броколите, а съдържанието на мазнини във всички изследвани плодове и зеленчуци е пренебрежимо малко. Зеленолистните и особено руколата се издигат в класацията и по съдържание на калций с 216mg на 100g.
За всички бременни жени и не само: спанакът и всички зеленолистни, както и броколите и останалите кръстоцветни зеленчуци, са най-добрите източници на фолиева киселина (витамин В9). Всекидневният прием на зелени салати и смутита набавя най-качественият и усвоим фолат.
Спанакът съдържа още магнезий и манган, броколите и гъбите са източници на фосфор, а гъбите на селен.
И така стигаме до първенеца по съдържание на витамин С – той съдържа повече витамин С и от портокалите! И това са червените чушки!!! Те съдържат тройно повече витамин С на 100g от портокалите.
Описание на 100 g |
ЦАРЕВИЦА, сварена на кочан | ЗЕЛЕН БОБ, сварен | ДОМАТИ, сурови
|
КРАСТАВИЦА, сурова
|
ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ, сурови | СПАНАК, суров
|
РУКОЛА, сурова
|
Вода g/100g | 76.0 | 89.6 | 94.6 | 96.5 | 92.9 | 93.5 | 93.1 |
Протеин g/100g | 3.6 | 2.1 | 0.5 | 1.0 | 0.8 | 2.6 | 3.6 |
Мазнини g/100g | 1.9 | 0.3 | 0.1 | 0.6 | 0.2 | 0.6 | 0.4 |
Въглехидрати g/100g | 9.5 | 4.0 | 3.0 | 1.2 | N/A^ | 0.2 | <0.1+ |
Енергия (kcal)/100g | 67 | 26 | 14 | 14 | N/A^ | 16 | 18 |
Енергия (kJ)/100g | 284 | 108 | 61 | 60 | N/A^ | 69 | 74 |
Фибри AOAC g/100g | 5.1 | 4.1 | 1.0 | 0.7 | 2.2 | 1.0 | 1.7 |
Скорбяла g/100g | 6.8 | 0.9 | <0.1 | <0.1 | <0.1 | 0.2 | N/A |
Захари общо g/100g | 2.5 | 3.0 | 3.0 | 1.2 | 4.2 | <0.1 | <0.1 |
Витамин A µg/100g* | 5 | 24 | 58 | 12 | 97 | 260 | 190 |
Витамин B1 mg/100g | 0.25 | 0.08 | 0.04 | 0.03 | 0.07 | 0.09 | 0.19 |
Витамин B2 mg/100g | 0.08 | 0.08 | 0.01 | 0.02 | 0.06 | 0.18 | 0.18 |
Витамин B3 mg/100g | 2.2 | 0.7 | 0.6 | 0.2 | 0.5 | 1.0 | 0.7 |
Витамин B5 mg/100g | 0.40 | 0.12 | 0.29 | 0.32 | 0.27 | 0.28 | 0.29 |
Витамин B6 mg/100g | 0.02 | 0.02 | 0.06 | 0.01 | 0.23 | 0.12 | 0.08 |
Витамин B7 µg/100g | 1.0 | 0.7 | 1.4 | 0.8 | 3.3 | 0.1 | 1.3 |
Витамин B9 µg/100g | 24 | 58 | 23 | 14 | 75 | 161 | 88 |
Витамин B12 mg/100g | N/A | N/A | N/A | N/A | N/A | N/A | N/A |
Витамин C mg/100g | 4 | 6 | 22 | 2 | 126 | 29 | 20 |
Витамин D µg/100g | N/A | N/A | N/A | N/A | N/A | N/A | N/A |
Витамин E mg/100g | 0.42 | N/A | 0.52 | 0.04 | 0.95 | 0.48 | 0.22 |
Натрий mg/100g | <0.5 | <0.5 | 2 | 4 | 1 | 30 | 30 |
Калий mg/100g | 333 | 304 | 223 | 156 | 216 | 682 | 326 |
Калций mg/100g | 4 | 61 | 8 | 21 | 7 | 119 | 216 |
Магнезий mg/100g | 42 | 28 | 8 | 10 | 11 | 80 | 28 |
Фосфор mg/100g | 107 | 44 | 22 | 23 | 23 | 44 | 44 |
Желязо mg/100g | 0.65 | 1.06 | 0.24 | 0.30 | 0.39 | 1.89 | 1.26 |
Мед mg/100g | 0.09 | 0.12 | 0.03 | 0.03 | 0.05 | 0.16 | 0.19 |
Цинк mg/100g | 0.86 | 0.38 | 0.10 | 0.10 | 0.19 | 0.90 | 0.40 |
Йод mg/100g | <0.7 | N/A | 2 | 3 | 3 | 4 | 5 |
Манган mg/100g | 0.32 | 0.37 | 0.12 | 0.09 | 0.12 | 0.86 | 0.41 |
Селен µg/100g | 1 | 1 | <0.5 | <0.5 | <0.5 | 5 | 2 |
И все пак най-добрият съвет за това какви плодове и зеленчуци да консумираме е: следвай инстинкта си! Какво ви се яде в момента? Тялото най-добре подсказва от какво има нужда. Цвят, вкус, мирис – всеки плод и зеленчук подсказват какво съдържат. Така както едно коте намира подходящата тревичка, ако го боли коремчето, дори и без да знае как се казва тя, така и нашите деца избират плодовете и зеленчуците без да знаят какво пише в таблиците. Нека им вярваме.
А ето и обещаните няколко идейки за атрактивно поднасяне на плодове и зеленчуци на деца:
Една по-различна – плодова пица, шарено човече и цветна пеперудка:
Необходими продукти:
- пъпеш или диня за основа
- ягоди, банани, боровинки, киви и други плодове по избор, вкус и сезон
- въображение
Зеленчукови крекери:
Необходими продукти за крекерите:
● 160 г оризово брашно
● 1 ч. л. гарам масала
● 1 щипка куркума
● 1/2 ч. л. бакпулвер
● 2 с. л. масло
● краставица/морков/чери домати/свежа салата
Начин на приготвяне:
В купа се смесват брашното, подправките и бакпулвер. Разбърква се. Налива се 50 мл вода, добавя се размекнатото на стайна температура масло и се замесва тесто. Разточва се на тънко между два листа хартия за печене и се изрязват крекери. Надупчват се с вилица. Пекат се за 15 минути на 190 градуса с вентилатор. Оставят се да се охладят. Гарнират се със зеленчуци по желание.
Остава само да си пожелаем и отгледаме повече здрави деца, които обичат и ядат плодове и зеленчуци 🙂