Солта е най-старата хранителна добавка използвана от човечеството, превърнала се в неизменен фактор и на трапезата на българина. Препоръчителната дневна доза сол е в рамките на 2-3 грама/дневно за здрав човек, и не повече от 1,5 г ако сте над 51 години или страдате от диабет, хипертония или бъбречно заболяване. Надвишаването на нужното количество води до задържането на вода, а от там и до повишаване на артериалното налягане и нездравословни последици в дългосрочен план.
Безсолното обаче е безвкусно, ще кажат много от вас. Съществува алтернатива за овкусяването на ястията, която внася свежест, аромат и полезни вещества в чинията ни и това е хранителната мая.
Хранителната мая носи т.нар. вкус умами. Умами е един от петте основни вкуса и от японски може да се преведе като приятен вкус. Той се определя като комбинация от познатите ни сладък, солен, кисел и горчив вкус. Умами е най-близък до соления вкус, но се улавя от съвсем различни вкусови рецептори. Фактът, че природата ни е дарила с вкусови рецептори, които специално да разпознават умами, е знак, че храните с този вкус са добри за нас. Според мнозина учени хората са развили сензорни възприятия за вкуса умами, защото той подсказва наличието на протеин. Така например вкусът умами в човешката кърма е 10 пъти по-силен от този в кравето мляко. С други думи, храните с вкус умами ни осигуряват градивни амино-киселини, които при малките деца подпомагат растежа, а при възрастните – обновителните процеси в организма! Други храни с естествен вкус умами са зрели сирена като пармезан, зрели домати, броколи, орехи, зелен грах, също както и костни бульони, различни водорасли, гъби шейтаке, ферментирал соев сос и др.
За да овкусите ястията използвайте Биониа Engevita® Хранителна мая на люспи. Тя е вкусна инактивирана мая (не съдържа живи микроорганизми). Приятният ù вкус я прави подходяща за директна консумация във вида, в който е, както и като допълваща съставка разтворима във вода, мляко, сокове, екстракти от плодове и зеленчуци. Тя може да бъде прибавена към всяка храна, за да подчертаете вкуса й. Поръсете я върху супи, салати, готвени ястия, зърнени закуски, пуканки, спагети, пица или картофени ястия след термичната им обработка. При супите, сосовете и пюретата има сгъстяващ ефект.
Освен вкус хранителната мая ще добави и ценни витамини и минерали в чинията ви. Тя е богат природен източник на така необходимите на тялото витамини от група В: В₁₂, В₉ (Фолиева киселина), В₁, В₂, В₃, В₅, В₆, В₇ и съдържа органични минерали като цинк, калций, желязо, магнезий и др. Витамин В₁₂ е сред най-често срещаните дефицити в човешкия организъм. Той има съществена роля за здравето на сърдечно-съдовата система, нервната система, производството на червени кръвни телца. Витамин В₁₂ изпълва с енергия, подпомага концентрацията, паметта и равновесието.
Хранителната мая е специално създадена и да посрещне нуждите от витамин В комплекс при вегетарианско или веганско хранене. Хранителната мая е богата на протеини от растителен произход (51%) – 10 г хранителна мая осигурява количество протеини колкото 20 г месо.
Търсете Биониа Engevita® Хранителна мая в здравословните магазини, веригите Фантастико, Хит, BeFit и аптеките! Ако го няма наличен в аптеките, помолете фармацевта да го поръча специално за вас от националните дистрибутори!
Биониа Хранителна мая Engevita можете да купите от тук ПОРЪЧАЙ.
В статията за ползвани материали и от Магдалена Пашова https://www.magipashova.com/.