Тук ще намерите здравословни рецепти за:
- СОСОВЕ, ДИПОВЕ И РАЗЯДКИ
- САЛАТИ
- ПАЛАЧИНКИ, ГРИЗИНКИ, СИРЕНА И ДРУГИ
- ОСНОВНИ ЯСТИЯ
- ЗАКУСКИ И ДЕСЕРТИ
- НАПИТКИ, СМУТИТА, ШЕЙКОВЕ
Рецептите се приготвят основно с растителни продукти, набляга се на сурова непреработена или щадящо термично обработена храна с превес на плодове, зеленчуци, ядки, бобови и зърнени култури. В рецептите не се използва термично обработена мазнина. Надяваме се да ви харесат :). Добър апетит!
- СОСОВЕ, ДИПОВЕ И РАЗЯДКИ
Домашен, веган пармезан
- 2 с.л. Биониа Хранителна мая Engevita®
- 1 ч.ч. сурови бадеми
- 1 ч.л. чесън на прах
- Подправки (по желание: чубрица, риган, червен пипер и др.)
Всички съставки се смилат до получаване на желаната консистенция. Чесънът може да бъде заменен с друга подправка (чубрица, риган и др.) за разнообразяване на вкуса или адаптиране към друго ястие.
Домашният веган пармезан се комбинира отлично с нахутени палачинки!
Нахутени палачинки
- 1 ч.ч. брашно от нахут
- 1 ½ ч.ч. вода
Съставките се смесват и разбъркват хубаво, докато се получи гладка консистенция за палачинки. Палачинките се пържат в керамичен тиган без мазнина като се оформят средни по диаметър и леко дебели палачинки (тип американски палачинки). След снемане от котлона всяка палачинка се намазва с масло. Сервира се с домашен веган пармезан и доматки.
Сурово песто с броколи, шам фъстък и хранителна мая
- 2 чаши сурово броколи
- 1 чаша суров шамфъстък
- 2 скилидки чесън
- сок от ½ лимон
- 2 с.л Биониа Хранителна мая Engevita®
- 2-3 стръка копър или шепа босилек
Сложете ядките в кухненския робот и ги смелете. След това добавете останалите продукти и блендирайте много добре докато се получи кремообразен дип. Сервирайте в купичка! Намажете го на крекери и гарнирайте с резени домати или топвайте резенчета зеленчуци в него!
Рецепта https://desilifestyle.net/
Дип от бял боб
- 200 г сварен и отцеден бял боб
- 1 ч.л. сок от лайм
- 3 с.л. Биониа Хранителна мая Engevita®
- 1 с.л. зехтин
- 3 с.л. вода
- Пресен лимонов сок на вкус
Смилате всички продукти в блендер или с пасатор до получаване на хомогенна смес. Сервирате с нахутени палачинки, домашен хляб или питки.
Рецепта: blissbites.net
Пастет от нахут
- 200 г сварен под налягане и отцеден нахут
- 1 ч.л. или повече пресен сок от лимон
- 3 с.л. Биониа Хранителна мая Engevita®
- 1 скилидка чесън
- 3 с.л. вода или ядково мляко
- По желание: пресен босилек или пресен джоджен
Смилате всички продукти в блендер или с пасатор до получаване на хомогенна смес. Сервирате със спаначени или други палачинки, домашен хляб или питки.
„Крема сирене“
Количествата са по избор и на вкус.
- Ядки (може и покълнали)
- Биониа Бирена мая на люспи
- Чесън
- Лимон
Всички продукти се пасират. Може да се използва като разядка, обкусител за салати или да се маже на филия.
Рецепта за таратор с ядково мляко от покълнал слънчоглед
- 1 ч.ч. покълнал слънчоглед
- 1 краставица
- 1 връзка копър
- лимонов сок
- див чесън
- 1-2 с.л. Биониа бирена мая на люспи
- вода
Краставиците се обелват и нарязват на дребно заедно с копъра и чесъна. Покълналият слънчоглед се смила заедно с водата до получаване на гладка течност. Всички съставки се смесват и разбъркват хубаво. Приятен апетит.
Рецепта: Здрав живот
Брускети с пастет от бирена мая, леща и магданоз
- 1 ч.ч. леща
- 2-3 с.л. Биониа Бирена мая на люспи
- прясно изцеден сок от лимон
- черен пипер
- магданоз
- домашни пълнозърнести филийки
Сварете лещата и отдецедете водата. Смесете я с бирената мая и останалите съставки и блендирайте/пасирайте. Намажете на пълнозърнестите филийки и поднесете със стръкче пресен магданоз и резенче лимон.
2. САЛАТИ
Свежа салатка с хранителна мая и без сол
- микс от зеленолистни (спанак, рукола и др.)
- листенца пресен босилек
- 1-2 скилидки чесън
- авокадо
- 2 с.л. Биониа Хранителна мая Engevita®
- сок от лимон (прясно изцеден)
Авокадото и чесъна се нарязват. Всички съставки се смесват и салатата се намачква добре, за да се овкусят зеленолистните зеленчуци.
Пролетна салата
- Зелена салата – накъсана
- 1 шепа спанак
- 1 шепа коприва – нарязана на ситно
- 1 морков – настърган
- 1 краставица – нарязана на кубчета
- 3-4 репички – нарязани на кубчета
- 1 стрък пресен лук – нарязан на ситно
- 5-6 листа левруда – нарязана на ситно
- 1 шепа копър и магданоз – нарязани на ситно
- 1 шепа слънчогледови поници
За дресинга:
- 1 авокадо – намачкано
- сок от 1/2 лимон
- Биониа Хранителна мая Engevita®
Всички зеленчуци се слагат в голяма купа. Приготвя се дресинга и с него се разбърква много добре салатата преди сервиране!
Рецепта: https://desilifestyle.net/
Лятна салата
- Зелена салата – накъсана
- 1-2 шепи рукола
- 1 краставица
- 2-3 с.л. Биониа Хранителна мая Engevita®
- 2-3 с.л. тиквено или конопено семе
За салцата се нарязват на ситно в отделна купичка:
- 1 нарязана оранжева пиперка
- 1 малък домат, 1 люта зелена чушка
- 3-4 стръка магданоз, 1 стрък пресен лук (по желание)
- 3 с.л. царевица
За гуакамолето се смесват:
- 1 голямо пасирано/намачкано с вилица авокадо
- сок от лимон
Нарязвате краставицата на кубчета и я смесвате с руколата и зелената салата. Отгоре се добавя салцата и гуакамолето. Готовата салата се поръсва с хранителната мая и тиквено семе (или конопено семе).
Рецепта: https://desilifestyle.net/
Есенна салата
- зелена салата – накъсана на парчета
- шепа спанак
- шепа рукола
- шепа сурово броколи или настърган алабаш
- 1 краставица – нарязана на кубчета
- 1 домат – нарязан на кубчета
- 1 морков – настърган
- 1 червена пиперка – нарязана на ивички
- 1 шепа магданоз и целина – нарязани на ситно
- 1 стрък пресен лук – нарязан на ситно
- 1 авокадо – намачкано
- сок от 1/2 лимон
- Биониа Хранителна мая Engevita®
Всички зеленчуци се слагат в голяма салатиера. Овкусяват се и отгоре се поставя намачканото авокадо и се поръсва с хранителната мая. Разбърква се добре и се консумира с благодарност за есенното изобилие!
Рецепта: https://desilifestyle.net/
3. ПАЛАЧИНКИ, ГРИЗИНКИ, СИРЕНА И ДРУГИ
Домашен чипс за деца – без пържене, без мазнина, без сол
- Пресни картофки
- 2 с.л. Биониа Хранителна мая Engevita®
Измиваме пресните картофки и без да ги белим ги нарязваме на тънки филийки (може и с белачката). Разпределяме картофките в тава за печене покрита с хартия за печене (така не залепват и се изваждат много лесно). Печем на вентилатор докато картофките се запекат и малко преди да ги извадим ги поръсваме с хранителна мая като овкусител и вместо сол. Поднасяме като гарнитура или просто така си ги хапваме. Може да се сложат в кутия и да се изядат в парка.
Рецепта: Биониа
Зеленчуков чипс
- морков
- червено цвекло
- пащърнак
- батат (сладък картоф)
- 1 ч.л. червен пипер
- 2 ч.л. Биониа Хранителна мая Engevita®
- 1 ч.л. чесън на прах
- 1 ч.л. черен пипер (по желание)
- 1 ч.л. зехтин (по желание)
Рендосваме на тънки филийки всички зеленчуци. Изсипваме ги в купа и добавяме подправките. Разбъркваме хубаво и нареждаме върху хартия за печене. Печем във предварително загрята фурна на 140°C между 20-40 мин. според личните предпочитания за хрупкавост. Комбинира се идеално с чесново сосче от кисело мляко, чесън и хранителна мая.
Рецепта: Биониа
Ядково сирене
- 250 гр. накиснато сурово кашу (за около 4-5 часа)
- 2 с.л. Биониа Хранителна мая Engevita®
- 7-8 сушени доматa (накиснати за около 1 час)
- 1/2 връзка магданоз
- 1 сл лимонов сок
- 1/4 ч.л. хималайска сол
- 1/4 ч.л. куркума
- сусамово семе за овалване
В кухненски робот се смилат накиснатото кашу, заедно с подправките и маята, като се прибавят съвсем мъничко вода или лимонов сок. Прибавят се няколко стръка магданоз и сушените домати. Трябва да се получи гъста смес, която се оформя на кръгчета на ръка или с помощта на ринг. Получените кръгчета “сирене” се овалват в сусамово семе и се прибират в хладилник. Сервира се със свежа салатка или крекери.
- 1 ч.ч. кашу
- 1 ч.ч. макадамия
- 1 капсула пробиотик (acidophilus)
- чиста изворна вода
- 2 с.л. Биониа хранителна мая Engevita®
- ½ ч.л. хималайска сол
- ½ ч.л. куркума
- 1 ч.л. пресен лимонов сок
Накиснете ядките във вода за около 6 часа. Прецедете, изплакнете и сложете в мощен блендер с 1 капсула пробиотик и съвсем малко вода, колкото вашия блендер да смели хомогенна смес. Сложете сместа в двойна марля или двойна торбичка за ядково мляко, вържете и оставете в съд, като я затиснете с нещо тежко, за да се отдели излишната вода. Оставете на топло място (около 29°C). Проверявайте на мирис, сиренето трябва да има лек кисел мирис, който ви допада. Около 24 часа е оптималното време за ферментация.
След като сместа е готова, опитали сте я и има приятен кисел вкус и мирис, е време да овкусите. Слагате сместа в купа и добавяте хранителната мая, солта, куркумата, лимоновия сок и хубаво разбърквате. Формовайте сиренето в ринг или на руло и го опаковайте, за да не изсъхва. Сложете в хладилник поне за 2 дни. Ако искате сиренето да е меко, махнете ринга след два дни и го дръжте добре опаковано.
Рецепта и снимка: Вера Тинкова и Екатерина Минкова
4. ОСНОВНИ ЯСТИЯ
Паста с бял „пармезанов“ сос (постен)
За соса:
- 1 ½ ч.ч. сурово кашу
- 3 с.л. пресен лимонов сок
- 3/4 ч.ч. вода
- 1/4 ч.ч. Биониа Хранителна мая Engevita®
- 1/3 ч.л. чили на прах или люти чушки стрити на прах
- 1 скилидка чесън
- Щипка куркума на прах
- Щипка червен пипер
- 1/3 ч.л. горчица (диджонска или друга)
За пастата:
- Паста по избор (пълнозърнеста, от киноа и др. по избор)
- Черен пипер
- По желание добавете задушени зеленчуци като гарнитура – борколи, чушки, гъби, грах и др.
Сложете пастата да се вари във вода (според указанията на пакета) и през това време пригответе соса като всички съставки сложите в мощен блендер и разбиете до получаването на гладък сос (ако блендерът ви не е мощен, първо смилате кашуто докато стане на прах и след това добавяте останалите съставки за соса). Гарнирайте със задушени зеленчуци по избор и укресете с прясно смлян черен пипер.
Рецепта: https://detoxinista.com/2011/01/move-over-kraft/
Паста с тиквички и ядков пармезан
- 400 г паста „Лингуини“
- 80 г зелени маслини (без костилки)
- 2 зелени тиквички
- 4 скилидки чесън
- 1 връзка пресен лук
- 1/2 връзка магданоз
- 1/2 ч. л. лют пипер (на люспи)
- сол и пипер меланж на вкус
за „пармезана“:
- 50 г сурови лешници
- 2–3 с. л. Биониа Хранителна мая Engevita®
- 1/2 ч. л. сух чесън
- кората от 1 лимон
Пастата се вари, докато стане „ал денте“. С помощта на белачка от необелените тиквички се изрязват тънки дълги ивички. Пресният лук, чесънът и магданозът се накълцват, а маслините се разполовяват по дължина. Тиквичките се запичат на тиган за кратко с малко вода, прибавят се чесънът, пресният лук, маслините и магданозът. Разбърква се и се овкусява с лют пипер. Добавя се пастата, както и един черпак от водата, в която се е варила. Овкусява се с пипер меланж (евентуално и малко сол на вкус). Разбърква се. За пармезана: лешниците, маята, сухият чесън и лимоновата кора се смилат. Пастата се поднася с „пармезана“ от ядки.
Рецепта: Bonapeti.bg
Булгур със зеленчуци и хранителна мая – без сол и мазнина
- Булгур
- Лук
- Чесън
- 1 настърган морков
- Лапад
- 1 червена чушка
- Подправки за зеленчуци по избор
- Биониа Хранителна мая Engevita®
Булгурът се накисва в гореща вода и се оставя за омекне. Зеленчуците с подправките се задушават за кратко без мазнина в незалепващ тиган. Накрая се поръсва с хранителна мая. “Готово за отрицателно време “.
Рецепта: Биляна Карараева
Шницели от нахут с хранителна мая
- 800 г сварен под налягане нахут
- 80 г брашно от нахут
- 1 малка глава лук
- 1 скилидка чесън
- 1/4 връзка магданоз
- 2 с. л. лимонов сок
- 1–2 с. л. Биониа Хранителна мая Engevita®
- 1/2 ч. л. суха мащерка
- 1/4 ч. л. кимион
- сол и черен пипер на вкус
- 30 мл зехтин (+ за поливане)
- галета за овалване
За соса:
- 200 мл зеленчуков бульон
- 100 мл светла бира
- 30 мл светъл соев сос
- 20 мл зехтин
- 40 г каперси
- 1 с. л. едрозърнеста горчица
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. брашно
- Биониа Хранителна мая Engevita®
Нахутът се отцежда и се пасира с нарязания на четири лук, чесъна и накълцания магданоз. Добавят се лимоновият сок, зехтинът, сол, черен пирпер, кимионът, хранителната мая и мащерката. Малко по малко се сипва брашното и се разбърква. От сместа се оформят шницели и се овалват в галета. Поставят се в тава, застлана с пергаментова хартия. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, до готовност – около 25 минути.
Брашното за соса се запържва в зехтина до златисто. Налива се бирата, а когато алкохолът се изпари, се прибавят бульонът и горчицата. Накрая се добавят лимоновият сок, накълцаните каперси, соевият сос и хранителната мая. Готви се, докато се сгъсти. Шницелите се поднасят със соса.
Рецепта: bonapeti.bg
Сурови фетучини
- 5-6 сурови тиквички
За доматения сос:
- 2-3 домата
- 7-8 сушени доматчета
- 1-2 сурови пиперки
- 4-5 скилидки чесън
- сух босилек, риган и сок от лимон на вкус
за веган пармезана:
- Биониа Хранителна мая Engevita®
- смляни на едро бразилски орехи
Тиквичката се нарязва на тънки ленти – фетучини с помощта на белачка докато се стигне до семената. Семената не се използват, защото ще разводнят пастата. Съставките за доматения сос се смилат в кухненски робот или блендер. Готовите сурови фетучини се сервират със суровия доматен сос, шепа спанак за контраст, няколко маслини каламата и сушени гризини. Ястието се поръсва с веган пармезана!
Рецепта: https://desilifestyle.net/
Сурова зеленчукова лазаня
- 5-6 тиквички – нарязани по дължина на тънки ленти
- 1 домат – нарязан на шайби
- листа спанак
За домашно босилково песто:
- босилек
- смляно кашу
- Биониа Хранителна мая Engevita®
- чесън
- авокадо
- сок от лимон
Лазанята се приготвя като се реди пласт тиквичка, пласт „покълнало“сиренце, листа спанак, резени домат и босилково песто. След това процедурата се повтаря и чинията се украсява според вашето настроение!
Към пълнежа може да се добави козе или овче сирене по желание (за невегани).
Рецепта: https://desilifestyle.net/
Тиквички с ориз и бирена мая
- 1½ ч.ч. кафяв ориз
- 2 ч.ч. прясно изцеден сок от селъри и морков
- 4-5 средно големи тиквички
- 3-4 скилидки чесън
- 2 с.л. Биониа Бирена мая на люспи
- 20 г краве масло
- прясно смлян микс от пипери (бял, червен, черен)
Сварете оризa на слаб котлон в сока от селъри и морков. Ако е необходимо добавете накрая и малко вода. Нарежете тиквичкитe на лентички и заедно със ситно нарязаните скилидки чесън (може и без мазнина с малко вода) ги запечете във фурната. Когато тиквичките омекнат добавете ориза към тях, разбъркайте хубаво и запечете за още 15-20 мин. След като извадите всичко от фурната добавете кравето масло, бирената мая на люспи и черния пипер и разбъркайте. Сервирайте с хубава салата.
5. ЗАКУСКИ И ДЕСЕРТИ
Рецепта за суров домашен шоколад
- 4 с.л. Биониа сурово какао на прах
- 3 с.л. суров рожков на прах*
- 4 с.л. лукума на прах
- 2 с.л. какаово масло
- 1 с.л. кокосово масло
- 3-4 пресни фурми
Маслата се разтопяват на водна баня. Фурмите се обелват и изчистват от костилки. Всички съставки се смилат в блендер до получаване на гладка смес. Може да се остави да стегне в хладилник или се консумира веднага.
Рецепта: Биониа
*Защо да предпочете суров непечен рожков, вижте тук Сладко, подходящо за деца и набавя калций – запознайте се с рожков
Рецепта за домашни бонбони
- 1/2 ч.ч. Биониа био сурово какао на прах
- 1 ч.ч. орехи (или лешници)
- 3-4 пресни фурми
- щипка Цейлонска канела
- джинджифил на вкус
Продуктите се изсипват в блендер. Пасират се няколко минути, до получаване на смес, наподобяваща тесто. От полученото тесто се оформят топчета. Поставят се в хладилник за няколко часа, докато стегнат. Не се пекат.
Рецепта: Биониа
Сурово шоколадово кремче – подходящо и за деца
- ½ авокадо
- 1 банан
- 1 ч.л. Биониа био сурово какао на прах
- ½ ч.л. суров рожков (по желание)
- Смлени сурови бадеми
- Белени пресни фурми – по желание
- Щипка джинджифил – по желание
Всички съставки без бадемите се пасират до получаването на фин крем. Отгоре се поръсва със смлените бадеми.
Сурово плодово кремче – подходящо и за деца
- ½ авокадо
- 1 банан
- Щипка Бурбонска ванилия
- Щипка джинджифил – по желание
- Горски плодове по избор
- Кокосови стърготини
Авокадото, банана, ванилията и джинджифила се пасират до получаването на фин крем. Отгоре се поръсва с горските плодове и кокосовите стърготини.
Рецепта: Биониа
Бърз домашен конфитюр
Хапва ви се конфитюр, но не и от този в магазина. Направете си пресен домашен за моментална консумация и изненадайте гостите. Този лесен десерт ще се превърне в хит на рождения ден, приятелско или вечерно парти. Може да се сервира горещо и студено с палачинки, царевичен хляб с масло и др.
- 5 или 6 ябълки
- 1/2 ч.ч. Биониа Шипка на пердушини
- 1/3 ч.ч. стафиди
- 1/4 ч.ч. нарязани на кубчета сушени кайсии
- 1/3-1/2 ч.ч. вода
- За топинг: 1/2 чаша орехи, лешници, бадеми или други сурови едро смлени ядки.
Рендосайте една ябълка, а останалите нарежете на хапки. Сложете всички продукти без адките в тенджерка и след като заврят, оставете сместа да къкри около 15-20 мин без да разбърквате. Махнете от огъня когато сместа се сгъсти, но преди да е станала на каша. Сервирайте топло или студено с малки купички/чашки и гарнирайте с топинг от ядки.
- Овесени ядки или други домашно сварени зърнени храни (лимец, просо, овес и др.)
- 1 ч.л. арония на пердушини или бъзак
- 1/2 банан
- 10 бадема смляни
- 1 бисквитка
- Ядково мляко или кисело мляко
- Мед (по желание)
Овесените ядки и аронията се накисват за около 5 мин в млякото. След това се добавят нарязаният на ситно банан, смлените бадеми и натрошената бисквитка. Всичко се разбърква и похапва.
- 4 узрели банана
- 1/2 ч.ч. брашно от рошков
- 1 ч.ч. брашно от просо, или пълнозърнесто брашно
- 1 с.л. кокосово масло
- 2-3 с.л. мед
- 1 с.л. сода
Бананите се намачкват и се смесват с всички останали съставки, след което се пекат във форма по избор, намазана с разтопено кокосово масло 😊.
Рецепта: Полина Петкова
Веган брауни
- 100 г брашно от рожков
- 70 г друго брашно по избор
- 50 г какао
- 170 г сурова (нерафинирана) кокосова или тръстикова захар
- 220 г възможно най-тъмен кувертюр 55-70% ( 170 г се стопява на водна баня, а останалият се нарязва на ситни парчета и се добавя в сместа)
- 1 ч.ч. соево мляко
- косово масло
- Бурбонска ванилия
По желание:
- 200 г смлени ядки
- шоколад нарязан на ситно в готовата смес
- щипка сода
Пече се около 30-40 минути на 120 градуса.
Рецепта: Димо Добрев
Курабийки за деца само с 3 съставки
- 1 чаена чаша пълнозърнести овесени ядки
- 2 добре узрели банана – намачкани
- 2-3 с.л. суров рожков
По желание можете да добавите студенопресовано кокосово масло за страхотен кокосов аромат и/или сушени плодове. Разбира се, всичко трябва да е съобразено с възрастта и предпочитанията на детето.
Смесвате намачкания банан, овесените ядки и рожкова в купа. Оформяте малки топчици, които сплесквате и поставяте в тава, предварително постлана с хартия за печене. Печете 15 мин. на 180°C във фурната и оставяте да изстинат преди сервиране.
Рецепта: www.morkov.bg
6. НАПИТКИ, СМУТИТА, ШЕЙКОВЕ
Има моменти в живота, когато се нуждаем от по-силна храна. Тогава можем да си направим тази пълноценна и богата напитка:
- 1 банан
- 1-3 пресни фурми с извадени костилки и обелени
- 2-3 с.л. суров сусамов тахан
- 2-3 с.л. Биониа Бирена мая на люспи
- 1 ч.ч. ядково, соево или друго мляко
- малко пресен джинджифил
Сложете всичко в блендер и миксирайте до получаването на гладка напитка.
- 1 банан
- 2 с.л. Биониа био сурово какао на прах
- 1 ч.л. суров рожков (по желание)
- 4-5 пресни фурми
- щипка Цейлонска канела
- джинджифил на вкус
- 3 ч.ч. ядково или соево мляко
Фурмите се обелват и почистват от костилки. Всички съставки се смилат в блендер до получаване на гладка напитка.
Рецепта: Биониа
Напитка при простудни и вирусни заболявания
- 1 чаша оризово, соево или бадемово мляко
- 1 узрял банан
- 4 пресни ягоди (или замразен микс от горски плодове)
- 1-2 с.л. Биониа Бирена мая на люспи
- 1 с.л. арония или бъзак
- 1 с.л. белено конопено семе
- 1 с.л. черна меласа *
- 1 ч.л. суров, органичен пчелен прашец
Всичко се блендира до получаването на гладка напитка и изпива.
Рецепта: Marie Scioscia – “Съставките в това смути улесняват храносмилането, а съдържанието на витамини от група В, антиоксиданти, желязо и незаменими мастни киселини действат благоприятно при инфекция и намаляват възпалението“.
Смути за кърмещи майки
- ½ ч.ч. домашно ядково или соево мляко
- 1/3 ч.ч. сварен или покълнал овес
- 1 с.л. Биониа Бирена мая на люспи
- ½ с.л. белено конопено семе
- ½ банан (може и да е леко замразен предварително)
По желание може да добавите и:
- ½ ч.ч. домашно кисело мляко
- ½ ч.ч. ягоди или боровинки (може и замразени)
Блендирайте първо ядковото мляко с овеса и конопеното семе, за да стане гладка течността, след това добавете бирената мая и плодовете.
Рецепта: babycenter
Сутрешна напитка „Pep–up“
- 1 ч.ч. пълномаслено мляко, за предпочитане медицински сертифицирано сурово, или ядково мляко
- 1-2 ч.л. Биониа Бирена мая на люспи
- 1 ч.л. грахов, соев или конопен протеин
- 1 с.л. шафраново масло
- ½ с.л. гранулиран лецитин
- 1-2 сурови яйчни жълтъка по желание (задължително черупката да бъде щателно измита с препарат и абразивна гъба)
- ½ ч.ч. замразен, неразреден портокалов сок, или пресен нектар от кайсии, или ½ банан, или парченце ананас, или замразени плодове
Разбъркайте всичко в блендер и изпийте.
Рецепта: Adelle Davis
Млечна пробиотична напитка
- 2 сурови яйчни жълтъка (задължително черупката да бъде щателно измита с препарат и абразивна гъба)
- 1 с.л. гранулиран лецитин
- 1 ч.ч. кисело мляко или 1 с.л. напитка/пробиотик acidophilus
- 3-4 с.л. Биониа Бирена мая на люспи
- 2-3 с.л. соев, грахов или лупин протеин
- ½ ч.л. Бурбонска ванилия или ½ ч.л. Цейлонска канела
- 1-2 чаши замразен, неразреден портокалов фреш
Разбъркайте всичко в блендер и изпийте.
Рецепта: Adelle Davis
Шипков чай – топъл и/или студен
- 1-2 ч.л. шипки на пердушини.
- вода
Сварявате вода и я изсипвате в чаена чаша. Добавяте шипките на пердушини. Похлупвате и изчаквате 15-20 мин. шипките да омекнат. Пиете с наслада (може и овкусено с малко мед и лимон).
Тонизираща настойка от шипки
- 100 g шипки на пердушини.
- вода
100 g шипки на пердушини заливат с 1 l хладка вода. Съдът се покрива и се държи на хладно. От време на време се разбърква. Пие се вместо вода.
Всички използвани в рецептите продукти на Биониа може да поръчате директно от тук: ПОРЪЧАЙ