В сезона на типичните за България горски плодове: малини, къпини и боровинки, има един плод, който се различава на вкус и е лидер в съдържанието си на антиоксиданти – АРОНИЯТА. По концентрацията си на полифенолни съединения, наречени още витамин Р, аронията е абсолютен рекордьор сред плодовете!
Полифенолите са биоактивни вещества, чиято основна функция е предпазване на растението от окислително разрушаване. Поради тази причина, когато попаднат в човешкия организъм, тези вещества продължават да изпълняват биологичната си радикал-залавяща активност. Свободните радикали всъщност са нестабилни странични продукти на клетъчния метаболизъм, които всеки човек притежава. Те са нещо нормално, когато са в умерени количества и здравият организъм успява да елиминира. Опасни стават, когато за продължителен период от време количеството им надхвърля капацитета на тялото да ги неутрализира и започне натрупване в слабите места на организма. Слабите точки при всеки човек са индивидуални и са обусловени както от генетичната предразположеност, така и от епигенетиката т.е. среда на живот, начин на хранене, емоционално състояние и тн.
За да се избегне надхвърляне на средното количество свободни радикали/токсини в тялото, са необходими редовно „почистване“ и зареждане на тялото с антиоксиданти храни.
- Редовно „почистване“ означава поне веднъж месечно за 2-3 дни да се остава само на сурова храна (плодове, зеленчуци и ядки). Така даваме възможност на тялото си да отдъхне, да се зареди с жива храна и енергия, като същевременно се активира много мощна система на изхвърляне и очистване на организма от токсини, шлаки и ненужни мазнини.
- Зареждане на тялото с антиоксиданти храни е в зависимост от сезона. По принцип важи правилото, че колкото по-тъмно оцветен е един плод, толкова по-богат е той на една голяма група антиоксиданти наречени полифеноли. Затова почти черно оцветените плодчета на тъмната арония (Aronia melanocarpa) са гарант за силна антиоксидантна активност. Но има и още нещо особено и специфично, което прави аронията уникална и стои в основата на нейните целебни качества. Тя има едно от най – високите съдържания сред всички други плодове на рутин. Рутинът е синергист и подобрява усвояването на витамин С, който всички знаят е също антиоксидант. Така аронията оказва двойна подкрепа на тялото от една страна зареждайки го със собствените си антиоксиданти (полифеноли) и от друга потенцирайки действието на витамин С в други, приети от нас плодове и зеленчуци.
Аронията има благотворно действие и при хора подложени на външно увеличение на естествените радиоактивни източници, съществуващи в природата. Полифенолите повлияват положително човешкия организъм и при ултравиолетовата радиация, Ύ-радиация и по време на лъчетерапия. Те подпомагат и естественото освобождаване на човешкия организъм от радиоизотопи и йони на тежки метали като олово, кадмий и живак.
Това означава,че аронията е подходяща за хората, които работят постоянно на компютър, говорят често по мобилен телефон или пребивават често в среда с източници на други радиационни лъчения. Аронията има протективен ефект, както и помага във възстановителния период след тежки заболявания от различен характер. И нещо много важно – полифенолите в аронията нямат изкуствен заместител!
Биониа Арония е с български био произход и качество. Тя е лабораторно тествана и НЕ съдържа тежки метали.